”Atunci când lucrez cu echipa mea, nimic nu-mi pare imposibil”.

Oana Boncea

Consilier – brevete de invenție

Oana a absolvit Facultatea de Chimie din cadrul Universității din Bucuresti, cu specializarea Chimie Anorganica, și un Master în Chimia medicamentelor și produselor cosmetice. Este de asemenea licențiată în economie. Și-a început activitatea în domeniul brevetelor de invenție în cadrul Rominvent SA, în anul 2007. A susținut pe rând examenul național de dobândire a calității de consilier în PI, domeniul brevete de invenție în anul 2011, examenul de dobândire a titlului de consilier european de brevete (EQE) în 2012 și examenele naționale de dobândire a calității de consilier în PI, domeniile mărci și indicații geografice și desene și modele în anul 2013. De asemenea, în anul 2013 a participat la un stagiu de practică în Munchen, Germania, la Oficiul European de Brevete (OEB), în cadrul programului Praktika Intern, unde a avut ocazia să lucreze timp de 3 săptămâni alături de un examinator, lucru care a făcut-o să înțeleagă mai bine cum sunt gestionate cererile de brevet european. În 2016, Oana a absolvit cursul de  litigii de brevete europene organizat de Centrul pentru Studii Internaționale de proprietate intelectuală, Universitatea din Strasbourg (CEIPI), având în prezent dreptul să reprezinte titularii de brevete europene în fața Curții Unice de Brevete a Uniunii Europene.

În activitatea curentă, Oana redactează, depune și urmărește cererile de brevete românești, europene și internaționale (PCT) în vederea obținerii brevetelor de invenție în diverse domenii ale tehnologiei, în special chimie, chimie farmaceutică, invenții din domeniul programelor de calculator și domenii înrudite; oferă consiliere cu privire la brevetabilitate, libertatea de utilizare, încălcarea și valabilitatea drepturilor de proprietate intelectuală; asigură suport în litigii de brevete în fața instanțelor naționale.

Oana este de asemenea lector pentru Institutul Consilierilor Europeni (epi) și Centrul pentru Studii Internaționale de proprietate intelectuală, Universitatea din Strasbourg (CEIPI). Este implicată activ în formarea generațiilor viitoare de consilieri de brevete europene, pregătind cu succes studenți din toată Europa pentru susținerea examenului EQE (European Qualifying Examination) organizat de Oficiului European de Brevete. Din 2012 asistă studenții în vederea pregătirii și susținerii examenului EQE în cadrul programului Candidate Support Program organizat de Oficiul European de Brevete in colaborare cu epi, unde are de asemenea rolul de coordonator al tutorilor.

Oana este de părere că:

”Atunci când lucrez cu echipa mea, nimic nu-mi pare imposibil”.